Smardz jadalny.

 Kliknięcie w zdjęcie przenosi na dysk Google. Kliknij dwukrotnie na film, aby odtworzyć.

FILM 4. Krótki film o smardzach jadalnych, które spotkałem drugi raz w życiu. Kilkanaście sztuk rosło sobie na trawniku niedaleko mojego domu.

 Smardz jadalny.

Smaczny grzyb jadalny. Rodzina workowców. Na stanowiskach naturalnych chroniony !!!

Owocniki duże, nawet do kilkunastu centymetrów wysokości. Sama główka kulista lub jajowata w środku pusta, woskowato-żółta, ochrowa lub szarawa. Kapelusz pokryty nieregularnymi alweolami. Trzon pusty, pokryty ziarenkami, biało-ochrowy. Miąższ jasny, kruchy. Zapach i smak delikatny, korzenny, subtelnie przyjemny.
Rośnie na glebach żyznych w lasach liściastych. Coraz częściej spotkać go można w mieście. Ulubione miejsca to ogródki działkowe, skwerki i trawniki w pobliżu drzew owocowych. Lubi miejsca naświetlone. Rośnie wiosną w kwietniu i maju.